What you see is not always what you get.

Een paar weken geleden stond ik met een kraam op de jaarmarkt in Pijnacker. Het was snikheet (32 graden), maar het was een fijne dag. Ik kreeg leuke complimenten over mijn kraam en mocht mooie gesprekken voeren. Nadien met een aantal mensen nog contact gehad. Sommige besloten gebruik te maken van de mega zomerknaller die nu loopt (lees hieronder wat deze ook alweer is) en met een aantal heb ik een coachtraject mogen starten. Er was die dag één gesprek wat bijzonder was. Opmerkelijk. Zo eentje die je van tevoren niet verwacht.

 

APPELBOOM

 

Er stopte een man bij mijn kraam. Een man van ongeveer 60 jaar met een kaki korte broek en een gestreept t-shirt. Stevig postuur. Hij wijst naar de zin ‘zijn wie je bent dat is geluk’, zoals ik die vaak gebruik. “Dat klopt niet”, zegt hij. “Je bent al je hele zijn”. Ik denk, oh interessant, want ik hou er oprecht van om over dit soort zaken te spreken. “Hoe bedoelt u?”, vraag ik vriendelijk. Hij begint een verhaal over een appelboom en dat alle appels die de boom ooit geeft ontstaan zijn uit het ene zaadje wat ooit de appelboom werd. Vervolgens geeft hij aan dat er maar 2 soorten liefde zijn dus dat je geluk nooit zal vinden. Okay denk ik, wat zou hij bedoelen? Hij vraagt of ik Christen ben, nee zeg ik, en hij vervolgt zijn verhaal over zijn kinderen die allemaal in het buitenland wonen.

 

Eén van zijn dochters zou hulp krijgen bij iets, maar werd vervolgens in haar eigen huis verkracht en bleek daarna zwanger. Ik denk: zo wat een heftig verhaal zo opeens op deze snikhete jaarmarkt, maar ik knik bemoedigd, want meneer praat heel snel. Hij gaat verder.

 

LEUGENS

 

Uiteindelijk raakt zijn dochter na de bevalling in een coma en overlijd. Zijn andere dochter mocht het kindje niet adopteren. De verkrachter is nooit gepakt en meneer zus en meneer zo is ontslagen bij de politie, want ze hebben allemaal tegen hem gelogen.

En daar begin ik te vermoeden dat er iets niet klopt.

 

Ik probeer begrip te tonen voor het verhaal van deze man en ik doe een poging uit te leggen dat mijn interpretatie van ‘zijn wie je bent dat is geluk’ niet helemaal (lees helemaal niet) overeenkomt met zijn uitleg.

 

Wat overigens niet uit maakt, want iedereen mag een eigen mening hebben zeg ik altijd.

Vervolgens lukt dat me niet, want meneer laat me geen enkele zin afmaken en raast door.

 

Hij vraagt weer of ik een christen ben. Ik zeg weer dat ik niet religieus ben en wil er iets aan toevoegen, maar dan gaat hij echt los. “Dat zag ik zo al!”, zegt hij met verheven stem en hij gaat met zijn hand van boven naar beneden om mijn voorkomen aan te duiden. Je bent gestuurd door Satan. Je bent fout en moet hier mee stoppen!

 

VERDRIET

 

Wholy sh*it, wat is dit nu?! Inmiddels staan er meerdere mensen om de kraam deze meneer bevreemd aan te kijken. Ik zeg rustig tegen meneer dat ik het gesprek (wat het niet was, het was een eenzijdig relaas, maar toch) ga beëindigen. Ik richt me tot een ander persoon, hij raast nog wat door en druipt vervolgens af.

 

Sneu voor deze meneer. Hij heeft zijn dochter verloren. En dat is vreselijk. Wat zal hij een hoop verdriet hebben. En dan staat daar een vrouw voor hem met blote schouders, kleurrijke tatoeages en een piercing in het gezicht. Wat fijn om dan je verhaal te kunnen doen bij een kraam die licht en rust uitstraalde en waar hij zich blijkbaar door aangetrokken voelde.

 

Ik kan niet oordelen of het allemaal waar was wat deze man vertelde. Ik kan niet oordelen over het grote verdriet wat hij heeft en in welke mate hij dit heeft verwerkt. Ik kan niet oordelen over de mate van ondersteuning die hij hierin van zijn kerk heeft ontvangen.

 

Maar hij kan ook niet over mij oordelen. Hij heeft geen enkele oprechte vraag gesteld. Hij kent me niet. Weet niet wie ik ben, wat ik doe en wat mijn achtergrond is.

 

TATOEAGE

 

Ik voelde me niet persoonlijk aangevallen (al richtte hij zich overduidelijk op mij), want het ging deze man helemaal niet om mij. Grappig is ook dat meneer niet weet (want dat zag hij niet) dat ik achter op mijn schouder een tatoeage heb van een Christusmonogram. Het monogram is samengesteld uit de Griekse letters X en P die de eerste letters van Christus vormen. Mijn tatoeage is aangevuld met de letters alfa en omega, ontleend aan de Openbaring.

 

Geen van mijn tatoeages zijn willekeur of zomaar omdat ze mooi zijn. Overal zit, voor mij, een betekenis achter. En het ‘toeval’ wil dat ik de dag erna op een festival ben en er een fotograaf naar mij toekomt. Mag ik jouw tatoeage fotograferen (die dus)? Ik maak een collage van vandaag met mooie tatoeages. Ik zeg ja hoor, en hij geeft me zijn kaartje, zodat ik hem later terug kan vinden. Bizar toch?! Dat in één weekend.

 

Goed terug naar meneer. Na een google opdracht zie ik dat het christelijke geloof 4 vormen van liefde kent Phileo, Storge, Eros en Agapé. Ik ken de Agapé liefde uit het Grieks. Dit wordt vertaald als: ze heeft onvoorwaardelijk lief wie liefdeloos is. Stel dat deze man liefdeloos is? Laat ik hem dan licht & liefde sturen. Ik denk dat elke god dat goed keurt.

 

Liefs Cynthia | Mira LifeCoach

 

>> In het begin van deze BLOG had ik het over de zomeractie die nu loopt. Via de Mira Coach Academy leer je hoe je van onrust en twijfel naar Little Happiness gaat voor maar € 99,-! Deze actie geldt echt alleen tot eind augustus. Meer info lees je HIER.

 

PS Herken je de gevoelens die ik met je deel? Heb jij vriendinnen met wie je dit wel eens bespreekt? Deel deze BLOG dan met ze. Weet dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal maar mens. En niemands leven is perfect. Laten we ruimte creëren en elkaar helpen onze wereld een beetje mooier te maken.