Klein, mini, een zaadje?

Om gedrag te kunnen veranderen zijn er meerdere factoren belangrijk.

 

1.       Jouw motivatie: hoe graag wil je het?

2.       Jouw capaciteit: kan je het?

3.       Jouw omstandigheden: heb je de kans?

 

De eerste behoeft weinig toelichting. Hoe gemotiveerder je bent, hoe groter de kans dat het lukt.

Of je iets kan ligt genuanceerder. Dit heeft te maken met het feit of je er voldoende energie voor hebt en de gewenste verandering daadwerkelijk qua vaardigheid kan (of kan aanleren).

En of je de kans hebt heeft te maken met mogelijkheden en gelegenheid.

 

Al snel kan je bij punt 2 en 3 denken: nee. Je bent te moe om te sporten, je kan niet zingen dus dat concert komt er ook niet en je woont in de woestijn dus die iglo bouwen ligt niet binnen je mogelijkheid.

 

WAT KAN WEL

 

Het gaat er natuurlijk om wat je wèl kan of kan creëren. En daarbij zijn twee zaken van belang: 

  • Oud gedrag afleveren lukt alleen door dit te vervangen met nieuw gedrag en;
  • Verander je gedrag in klein stapjes.

Sporten is daarbij altijd een makkelijk voorbeeld. Je parkeert je auto niet meer automatisch zo dichtbij mogelijk, maar juist wat verder weg en je pakt vaker de trap in plaats van de lift. Jouw actievere levensstijl bouw je vervolgens in stapjes op, want je gaat niet gelijk 4x in de week een uur hardlopen. Enfin je snapt het idee.

 

Waarom ik met deze uitleg begonnen ben is omdat ik recent weer eens wat reflectie heb toegepast op mijn eigen gedrag. En dan met name mijn bijdrage aan de klimaatverandering.

 

Zo door het hele Corona gebeuren ben ik meer gaan nadenken over de toekomst en wat ik wil achter laten voor mijn kinderen en kleinkinderen. Wat is mijn lange termijn visie? Wat is jouw lange termijn visie?

 

VRIENDELIJK

 

Mijn positieve en negatieve bijdrage aan het klimaat kwamen daarbij aan bod. Ik heb mij maanden geleden (een jaar, of anderhalf geleden is het misschien inmiddels al) voorgenomen meer te doen voor een beter milieu. Meer doen om een positieve bijdrage te leveren aan een vriendelijke omgang met onze aarde.

 

Meer doen. Lekker vaag. Ik verdiepte me in de grootste oorzaken van de klimaatverandering en besloot (veel) minder vlees te gaan eten. Ook het gebruik van zuivel ging ik beperken. Dus eten we nu veel en vaker plantaardig.

 

Verder ben ik andere, kleine wijzigingen gaan doorvoeren.

·       Ik ga fanatiek verspilling tegen op water en voedsel;

·       Ik gebruik groente/fruitzakjes van huis i.p.v. de plastic zakjes in de supermarkt;

·       Ik scheid mijn afval op papier, gft, plastic, glas, rest, batterijen, lampen en breng wat grotere zaken naar de milieustraat;

·       Ik heb al mijn hallogeen lampen vervangen door ledlampen;

·       Ik gebruik groene stroom;

·       Ik pak de fiets waar het kan (tijd/bagage);

·       Ik heb de thermosstaat standaard een graad lager staan en heb meer vesten en dekens in huis;

·       Ik gebruik wasbare wattenschijfjes van bamboe;

·       Ik gebruik wattenstaafjes van bamboe;

·       Ik gebruik gerecycled toilet- en keukenpapier;

·       Ik heb sinds april 2020 een eigen coffee to go mok voor onderweg;

·       Ik kies vaker voor kringloop artikelen (en breng er ook spullen);

·       Ik kies vaker voor biologische, katoenen kleding;

·       Ik betaal waar mogelijk een CO2 toeslag op mijn online bestellingen;

·       Ik heb een ECO bubble wasmachine en was op 20 graden;

·       Ik gebruik eco vaatwassertabletten;

·       Ik pak de biologische variant qua artikelen en producten als het enigszins betaalbaar is (en ik het te hachelen vind, toegegeven).

 

LANGE TERMIJN

 

Zie je het eerste woord van elke zin? Dat is wat IK kan doen. Ja het kan lijken als een druppel op een gloeiende plaat, maar als je zo blijft denken verandert er natuurlijk nooit iets in je leven. Dan maak je weer ruzie met je partner (wat maakt die ene ruzie nog uit), dan eet je toch dat volgende koekje (want ach het zijn er nog maar 2) en we douchen gewoon twee keer op een dag, want het was te warm vandaag.

 

De lijst van wat ik NIET goed doe (en de nadelige gevolgen voor het milieu) is vele malen langer. Dat weet ik heus wel. Ik lees soms verhalen van mensen die plasticvrij leven (en wat voor inspanning en offers dit vraagt) en denk dan niet: dat wil ik ook.

Maar het inspireert me wel om weer een wijziging door te voeren.

 

Echter hou ik nog altijd van een gezellige barbecue met een sappige hamburger, ik rij een benzine auto, heb geen zonnepanelen en ook het beter isoleren van mijn huis staat op de (langere) termijn planning. Maar wat zou ik ook graag weer eens naar een ver oord vliegen.

 

Recent heb ik weer wijzigingen doorgevoerd als het gaat om de schillen van de Sapindus Mukorossi waar ik mijn was mee doe (in plaats van het chemische wasmiddel uit de plastic flessen) en ben ik heel fan geworden van de bijenwas wraps. Google er maar eens op. Dan kan je zien wat je er allemaal mee kan. Het heet een wrap, maar is niet om te eten. Je kan er van alles mee verpakken (in plaats van plastic dus). Handig ook als je nu bakjes gebruikt om eten in mee te nemen: een lege wrap bespaard ruimte in je tas.

 

Ook zijn deze week mijn tandpastatabletten binnen gekomen. Geen plastic tube met chemische toevoegingen in de tandpasta.

 

NOG STAPPEN TE GAAN

 

Ik zou ook graag gaan overstappen op shampoo en douchbars (een blok zeep waarbij geen verpakkingsmateriaal nodig is). Dat ga ik ook doen als mijn voorraad op is, want ik ben zo’n Hollanders die 2+2 gratis koopt en dan heel lang vooruit kan met 4 grote flessen van een shampoo of huishoudartikel. Ook als die voorraad op is zou ik over willen stappen naar eco varianten als het gaat om bijvoorbeeld badkamerreiniger (en ik heb al zitten neuzen, wat is er al veel tegenwoordig). Niet alleen een eco vriendelijk inhoud, maar ook een milieuvriendelijk verpakking. Ook als het gaat om bijvoorbeeld deodorant ga ik ècht na deze laatste spuitbus een ecologische variant kopen.

 

Kortom ik wil echt nog veel minder plastic gaan gebruiken en producten die qua ingrediënten onze aarde erg belasten (wist je dat in veel producten ook microplastic zit wat we opeten of in de zee terecht komt?).

 

Wat ik daarbij wel weer moeilijk vind is dat als je iets bestelt het weer met een vrachtwagen naar Nederland wordt vervoerd en dat is natuurlijk ook niet best. Daarom probeer ik te letten op Nederlandse leveranciers en het gebruik van bijvoorbeeld fietskoeriers. En gelukkig krijg je ook steeds meer ecologische producten bij de Appie, wereldwinkel of Holland & Barret. En EKOplaza natuurlijk.

 

Makkelijk is het allemaal niet. Maar toch word ik er blij van. De producten/wijzigingen zijn wennen en mijn kinderen zijn vaker niet dan wel enthousiast, maar uiteindelijk geloof ik er wel in dat ik ze hiermee inspireer in de keuzes die zij zullen maken als ze volwassen zijn.

 

Stiekem hoop ik dat ik ook ergens in jouw hoofd een klein zaadje heb mogen planten en je heel misschien de volgende keer toch net die andere, milieuvriendelijkere keuze maakt als zich de mogelijkheid voor doet. Wat en hoe je het ook doet: elke kleine wijziging is een stap dichter bij een gezonde toekomst.

 

Veel liefs, Cynthia | Mira LifeCoach

 

PS Herken je de gevoelens die ik met je deel? Heb jij vriend(inn)en met wie je dit wel eens bespreekt? Deel deze BLOG dan met ze. Weet dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal maar mens. En niemands leven is perfect. Laten we ruimte creëren en elkaar helpen onze wereld een beetje mooier te maken.