Klaar met veranderingen?

Wanneer we iets voor langere tijd gewend zijn dan willen we dit zou houden. We hebben behoefte aan vaste patronen en routines. Deze creëren je comfortzone en dat voelt prettig. Toch is verandering onvermijdelijk.

 

OP DE SCHOP

 

Sinds dat het COVID 19 virus zijn intrede deed in Nederland hebben we behoorlijk wat veranderingen mogen, moeten ondergaan. Voor een ieder van ons werden vaste patronen per direct op de schop gegooid. Sommige mensen waren op elk vlak hun comfort zone kwijt en anderen hadden er minder last van.  Omdat zij bijvoorbeeld geen thuiswonenden kinderen meer hadden of er in hun werk nog weinig van merkten.

Hoe dan ook, de veranderingen waren niet te missen. Toen nog dachten we dat het voor even zou zijn. Ons brein kan goed schakelen naar tijdelijke crisis situaties. Maar toen bleek dat het langer ging duren viel de saamhorigheid weg en kreeg het eigen belang meer prioriteit.

 

KERNWAARDEN

 

En daar kan je het mee oneens zijn, maar het is biologisch een natuurlijk verschijnsel. We vielen terug op primaire behoeften. En jouw eigen kernwaarden zijn zo sterk dat deze gedurende je leven tot jouw primaire behoeften zijn gaan horen. Maar ook die kunnen veranderen. En dan kan je het gevoel hebben jezelf een beetje kwijt te zijn.

De enige constante factor in het leven is verandering. En het kan best lastig zijn met verandering om te gaan. De eerste stap hierbij is verandering accepteren. Dus niet hetgeen wàt verandert, maar dat sommige zaken nu eenmaal worden herzien, geüpdatet, aangepast of afgeschaft. En dat je daar niet altijd, of soms helemaal niet, invloed op hebt.

 

VEERKRACHT

 

Als je leert meebewegen met veranderingen dan ben je flexibel. Je wordt daardoor ook veerkrachtiger en je kan makkelijker omgaan met weerstand. Ook als dit je eigen weerstand is tegen veranderingen van buitenaf.

Besef dat verandering ook een kans is op groei en ontwikkeling. Probeer vooruit te kijken en zaken positief te benaderen. Waar liggen je kansen en waar misschien nog je uitdagingen?

 

Waar heb je steun of begeleiding nodig? Is die in jouw omgeving voorhanden? Heb je een (ander) sociaal netwerk nodig? Weet je waar die aanknopingspunten te vinden zijn?

 

BLIJ

 

Als je moeite hebt met het begrijpen van nut & noodzaak van veranderingen dan is het accepteren ervan een stuk lastiger. Probeer dan te tolereren en te respecteren. Richt je op waar jij wel invloed op hebt. Je energieboosters of het vinden van nieuwe dingen waar je blij van wordt. Of misschien op werk inhoudelijk andere taken waar je nieuwe uitdagingen in kan vinden. Invloed heb je ook op je eigen mindset. Op je perceptie.

 

Lukt het jou ondanks veranderingen die je misschien moeilijk en niet leuk vindt het glas halfvol te laten zijn?

Ik hoop het. Weet je niet waar te beginnen? Neem dan contact met me op.

 

Veel liefs, Cynthia | Mira LifeCoach

 

PS Herken je de gevoelens die ik met je deel? Heb jij vriend(inn)en met wie je dit wel eens bespreekt? Deel deze BLOG dan met ze. Weet dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal maar mens. En niemands leven is perfect. Laten we ruimte creëren en elkaar helpen onze wereld een beetje mooier te maken.