Je hoeft maar 1 ding te doen.

Iedereen is opeens een blogger geworden. Overal verschijnen tips en to do lijstjes. Overal adviezen over wat wel en wat niet te doen. Elke minuut van de dag zijn er tal van bronnen te checken voor de laatste stand van zaken.

 

NEEM DE RUIMTE

 

Maar hoe gaat het nu met je? Het is heel goed mogelijk dat je het soms even niet meer ziet zitten. En de volgende dag lukt het je weer de draad op te pakken. Belangrijk is dat je streng bent ten aanzien van het volgen van de regels, maar zacht bent voor jezelf. Neem je ruimte voor verdriet en teleurstelling. Dat mag er zijn. Geef ruimte aan de wanhoop of angst die je soms even voelt. Laat de tranen gewoon even vloeien als het nodig is.

 

Elke gedragsverandering is moeilijk. En nu is het een acute gedragsverandering die je ook nog eens wordt opgedrongen. Het is echt heel erg logisch dat je weerstand voelt. Accepteer dat ook gewoon. Weet dat ook al snap je rationeel dat het moet dan nog kan je het emotioneel niet willen.

 

KORT LONTJE

 

Ik ging van de week naar de supermarkt. Daarnaast zit een kaasboer en daar hadden ze vierkanten op de grond afgetekend. Ik bleek netjes in ‘mijn vak’ en wachtte op mijn beurt. De vrouw voor mij had haar twee dozen eieren inmiddels gekregen en afgerekend. De mevrouw achter de toonbank (de kaasboerin zeg maar) vroeg aan deze mevrouw of ze opzij wilde gaan, want ik ging uiteraard ook pinnen en zij stond voor het pinautomaat. Er naast staan was gezien de 1,5m afstand natuurlijk geen optie. Ik had best even willen wachten, maar de kaasboerin had al gesproken. De mevrouw van de eieren zei bits dat ze even haar doosjes eieren in haar tas wilde doen. Dat was zo’n tasje wat je helemaal op kan rollen in het zakje en dan aan je sleutelbos kan hangen. Kortom, het duurde even voordat dat tasje was uitgerold en klaar was voor de twee dozen eieren. De mevrouw maakte rustig haar actie af en vervolgens kon ik mijn vak uit om te gaan pinnen. Terwijl mevrouw weg liep mompelde ze, maar toch goed verstaanbaar, ‘kutwijf’ tegen de kaasboerin. Die schreeuwende vervolgens ‘Wat zeg je?! Dat moet je in mijn gezicht zeggen vuil kreng!’. Okay. Gezellig. Vrede om aarde.

 

Ik probeerde de kaasboerin wat te bedaren. Het waren duidelijk twee lontjes die gezien de situatie wat korter waren dan normaal. Ik heb respect voor iedereen die door werkt deze dagen, weken. Want die mensen hebben misschien ook kinderen die nu thuis zitten vanwege de dichte scholen.

 

STRESS

 

Los van de praktische problemen die we hebben, hoe voel je je? Bij veel mensen geeft deze corona crisis grote spanningen, stress-, paniek- en angstgevoelen. Wat is je noodplan? Welke tips heb je allemaal gelezen? En welke pas je toe?

Bewegen blijft belangrijk: niet alleen omdat we anders na een paar weken ons huis rollend uit komen van al het snaaien, maar ook omdat we dan endorfine aanmaken. Bewegen is goed tegen spanningen en stress.

 

ONTSPANNING

 

Ontspanning. I know, het is niet makkelijk. Maar juist nu is het extra belangrijk ervoor te zorgen dat jouw emmer gaatjes heeft. Dat hij niet overstroomt. Dat je regelmatig ontstresst. Ook als je geen (werk)druk ervaart of niet met je kinderen aan de keukentafel probeert te werken. Veel dingen in ons leven zijn onzeker. Blijven mijn ouders gezond? Kan ik straks mijn nu nog ongeboren kleinkind bezoeken? Wat als ik ziek word, ik ben nu al zo eenzaam. En wat als ik de spanning van alle kinderen thuis in combinatie met het thuiswerken niet meer trek? Veel meer zaken dan normaal leveren stress op. Neem je momenten. Mediteer tijdens je dagelijkse wandeling. Of sluit 1x per dag jezelf 20 minuten op in het toilet om even stilte en rust te ervaren. Doe korte ontspanningsoefeningen (drie minuten) meermaals per dag. 

 

HUIDHONGER

 

We mogen niemand meer aanraken. Sommige mensen wonen alleen. Geen partner om aan te raken. Geen kinderen om mee te knuffelen, geen huisdieren om mee te kroelen. De singles kunnen niet meer daten en al was je van de one-night-stands, ook dat is geen optie meer. We hebben huidhonger. Huidcontact is een eerste levensbehoefte. Baby’s worden niet voor niets na hun geboorte op de blote borst van hun moeder gelegd. Tastzin is een zintuig wat we niet uit kunnen zetten. Je kan je ogen dicht doen om niet te kijken, je neus dichtknijpen om niet te ruiken, maar zelfs met kleding aan blijft de tastzin actief. Een knuffel, iemand die over je rug wrijft, een aai langs je wang, een kus: we hebben het nodig. We communiceren ook via onze huid. Het zal niet nieuw voor je zijn dat seks een communicatiemiddel is (denk bijvoorbeeld aan goedmaakseks), maar dat is slechts één manier waarop aanraken een communicatiemiddel kan zijn. Aanraken is communiceren. En nu moeten sommige van ons het tijdelijk compleet zonder dit alles doen. En dat is zwaar. De boodschap is nu gewoon even klote.

 

EEN DING TE DOEN

 

Uiteindelijk is mijn enige tip: hang een briefje op je spiegel in de badkamer of aan de binnenkant van je wc deur. Schrijf daarop: LIEFDE, VERTROUWEN en DANKBAARHEID. Sta elke dag stil bij deze drie woorden.

 

Liefde: al zijn je dierbaren buiten fysiek bereik, liefhebben kan ook op afstand. Liefde ontvangen ook.

Vertrouwen: vertrouw op het feit dat wij mensen zijn gemaakt om flexibel te zijn. Onze genen zijn er op ingericht onszelf aan te passen aan nieuwe situaties. Hoe moeilijk ook. Hoe niet leuk het ook is: je kàn dit.

Dankbaarheid: misschien is er iemand in je omgeving overleden aan Corona. Dat zou verschrikkelijk zijn. Wat is er waar je wel dankbaar voor kan zijn? Heb je met die persoon vorig jaar nog een hele leuke avond mogen hebben? Ben je zelf nog gezond? Ben je eenzaam, maar zijn er wel mensen in je buurt die je helpen? Ben je moeilijk ter been, maar kan je wel in het zonnetje op je balkon zitten? Er is altijd, àltijd iets om dankbaar voor te zijn.

 

Ik wens jullie alle gezondheid. Alle goeds. En hou vol lieve mensen.

 

Liefs Cynthia | Mira LifeCoach

 

PS Herken je de gevoelens die ik met je deel? Heb jij vriendinnen met wie je dit wel eens bespreekt**? Deel deze BLOG dan met ze. Weet dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal maar mens. En niemands leven is perfect. Laten we ruimte creëren en elkaar helpen onze wereld een beetje mooier te maken.

 

** Heb je zin om deel te nemen aan onze gratis online community op FaceBook?

Uitgangspunt daarbij is: Zijn Wie Je Bent Dat Is Geluk.