Ik kan er niets aan doen. Het ligt niet aan mij.

Vaak in de eerste gesprekken met mensen die hun hart bij me luchten vertellen ze me dat zij er niets aan kunnen doen dat ze het bijvoorbeeld zo druk hebben. De hypotheek moet nu eenmaal betaald worden, iemand moet de kinderen naar school brengen en je moet naar de verjaardag van je buurvrouw. Je sport elke week 3x en je moet ook nog voor je zieke oma zorgen.

 

Of je werkt met alleen maar vreselijke mensen die van een andere planeet lijken te komen. Dat jij met tegenzin naar je werk gaat is hun schuld.

 

Nee dan thuis. Je houdt veel van je partner, maar jij kan er niets aan doen dat je relatie zo’n sleur is geworden.

 

Je voelt je een slachtoffer. Je ziet de omstandigheden waar je in zit als oorzaak van je situatie in plaats van als een gevolg. Doordat jij doet wat je doet krijg je wat je krijgt. Doordat jij de keuze maakt een x aantal uur te werken, doordat jij de keuze maakt zelf je kinderen naar school te brengen, doordat jij de keuze maakt 3x per week te sporten, doordat jij de keuze maakt voor je zieke oma te zorgen en naar de verjaardag van je buurvrouw te gaan. Jìj hebt die keuzes gemaakt. Om allerlei redenen, maar niemand heeft je hiertoe gedwongen. Het voelt misschien alsof je niets anders te kiezen hebt, maar dat is niet zo.

 

Je hebt vast wel eens gehoord van de wet van aantrekking. Die wet ligt als fundering onder een positieve mindset. Soms zijn situaties heel ernstig. Je zit bijvoorbeeld in de schuldsanering. Of je bent ernstig ziek. Ik zal niet ontkennen dat dat heel heftig is en ontzettend moeilijk om in zo’n situatie positief te blijven. Maar het kàn wel. Er moet ruimte zijn voor pijn en verdriet, maar hoe zorg je ervoor dat je daar niet in blijft hangen?

 

Je wordt uitgedaagd. Je krijgt wat je kreeg als je doet wat je deed. Blijf jij de dingen doen waardoor je het te druk hebt dan blijft het te druk. Blijf jij je zo opstellen tegenover je collega’s, dan blijven zij ook zulk gedrag richting jou vertonen. Blijf jij de sleur in je relatie accepteren, dan blijft die sleur dus ook bestaan. Blijf je oorzaken buiten jezelf zoeken dan zal je zelf ook niet veranderen.

 

Je kan leren in mogelijkheden te denken. Je hebt altijd een keuze. Je kan een oplossing zoeken buiten de situatie waar je in zit. Positief en creatief denken trekt positieve, creatieve oplossingen aan. De sleutel zit in je denken. 90% van ons denken doen we onbewust. Kies bewust. Doe geen dingen, omdat je ze altijd zo deed of omdat iedereen het zo doet. Wat wil jìj?

 

Er zijn veel mensen die bergen weten te verzetten door een waanzinnig krachtige mindset. Ondanks tegenslag na tegenslag. De snowboardster Bibian Mentel is er daar één van. Zij begon in 1993 met snowboarden en stopte voor haar passie uiteindelijk met haar studie rechten. Door een val die ze maakte scheurde ze haar enkelbanden. Later kreeg ze botkanker in haar been welke zelfs uiteindelijk moest worden geamputeerd. Daarna kreeg ze longkanker. In 2016 kwam het bericht dat ze uitbehandeld was. De kanker was uitgezaaid naar haar hilus (orgaantoevoerkanaal). Noch bestralen noch een operatie werd kansrijk geacht. Haar zoon was toen 13 jaar. Ze gaf niet op. Gedurende de jaren heeft ze ondanks haar gevecht met kanker altijd doorgezet en werd in 2010 en 2012 zelfs wereldkampioen. Op de paralympische spelen in Sotsji (2014) won ze haar eerste gouden medaille. Ook dit jaar in Pyong Chang won ze opnieuw goud op de snowboardcross en de banked slalom. In nog geen 25 jaar maar liefst 9 keer kanker, 5 longoperaties en 74 bestralingen. Ga er maar aan staan. Nog altijd de kans en angst op terugkeer. Maar wat een powermens is dit!

 

Dit soort levensverhalen zijn zo krachtig en inspirerend dat het je altijd wel een nieuw inzicht meegeeft. Kan jij mensen inspireren met de keuzes die je maakt? Hoe trots ben jij op jezelf?

 

Hoe heerlijk zou het zijn als je ’s avonds met een glimlach in bed ligt. Zonder dat je nog uren wakker ligt en piekert over wat er allemaal nog moet gebeuren. Als jij inzicht krijgt in wat je echt belangrijk vind in je leven en hoe je je leven daarop kan inrichten, zou je dan niet veel vrolijker stofzuigen, de was doen of een ander klusje waar je eigenlijk geen zin in hebt? Want als jij weet wat je belangrijk vindt dan kan je balans brengen in de zaken waar je leven zich momenteel mee vult. Heerlijk ongestoord met een vriendin een dagje uit, daar wil je toch ook tijd voor hebben? Of een BBQ zonder dat die berg strijk nog door je hoofd spookt?

 

Liefs, Cynthia Wesseling

Mira LifeCoach