HISTAMINOSE | HISTAMINE INTOLERANTIE

Binnenkort tik ik de 2 jaar van jeuk, eczeem en zwellingen aan. Vooral rond mijn ogen, maar ook mijn nek, sleutelbeen, binnenkant elle bogen en soms mijn oksels. Alsof ik met brandnetels in mijn ogen had gewreven. Zo zag ik er soms uit. Branden. Jeuk. En een gezwollen, pijnlijke huid.

 

Ik wist al veel van de relatie tussen voeding, je darmen en huiduitslag. Maar dit was next level. Ik startte gelijk met minder tarwe en zuivel en dat ging iets beter. Maar dat was van korte duur. Ik kwam in een molen van huisarts, dermatoloog en allergoloog. Toen daar uit alle tests niets kwam stapte ik in het alternatieve circuit. Met daaraan toegevoegd….het internet.

 

Ik ben veel wijzer geworden in die 2 jaar. Ik ben er vrij zeker van dat ik histaminose heb. Dat is veilig te zeggen, want dat is een overkoepelende term en betekent: het hebben van een overschot aan histamine, ongeacht wat daarvan de oorzaak is. Maar je gaat toch zoeken naar oorzaken. Want je wilt oplossingen. Ik heb veel ‘oplossingen’ geprobeerd. Met wisselend succes.

 

DE OORZAAK

 

SIBO, een lekkende darm, een prikkelbare darm, veel leek aan te sluiten bij mijn klachten. Maar uitsluitsel gaf het niet. Inmiddels hou ik het dus maar op histaminose.

 

Oorzaken kunnen zijn (veel, maar ik denk bij mij een combinatie van onderstaande):

 

* verhoogd oestrogeen (is van toepassing tijdens (pre)menopauze en zorgt voor grotere aanmaak histamine;

* te weinig diamine-oxidase (DAO) enzym. Dat enzym breekt histamine af in de darmen;

* het coronavirus (bij mij zijn de klachten gestart gelijktijdig met mijn 1e corona besmetting). Het coronavirus zorgt voor extra histamine aanmaak via de longen en (uiteraard) de activatie van het immuunsysteem (zie MCAS);

* MCAS, mestcel activatie syndroom. Door tal van oorzaken maakt je immuunsysteem langzaam meer/teveel mestcellen aan. Die bevatten veel histamine;

* steeds slechter voedsel wat anno de 21ste eeuw te koop is (altijd bewerkt, veel E-nummers) > gifstoffen > MCAS;

* jarenlang gebruik van plastic (= BPA) en andere chemische middelen (in b.v. huidproducten) > MCAS;

 

Door een (lichte) darminfectie zonder klachten (maar met daling DAO enzym) in combinatie met de andere oorzaken is er mijn inziens een te grote disbalans in mijn histamine ontstaan. Teveel histamine en te weinig 'in huis' om het af te breken. Dat verklaart ook waarom alle testen geen voedselallergie aangaven (is het resultaat niet de oorzaak), maar ik wel na bepaalde producten (maar dat waren steeds wisselende) meer klachten kreeg.

 

DE OPLOSSING

 

Een oplossing is er niet. Behalve dat ik mijn darmen veel rust heb gegeven waardoor het veel beter gaat. Door verschillende quarantaine diëten, het weren van nachtschade groenten en met veel vitaminecombi's, acupunctuur, kinesiologie en bio resonantietherapie is de disbalans kleiner geworden en zijn daarmee de klachten afgenomen.

 

Er zijn veel voedselproducten die veel histamine bevatten of de aanmaak stimuleren. Die eet ik dus niet of beperkt zodat ik e.e.a. in balans hou. Maar dat zijn dagkoersen, want je weet niet precies hoe allerlei kleine infecties waar je geen klachten van hebt je mestcellen aan het activeren zijn, hoeveel oestrogeen je vandaag hebt en of je DAO lekker werken vandaag. 

 

Tomaat, alcohol, cashew, amandel, pinda's (wisselend), tarwe, bepaalde zuivel, sesam en geraffineerde suikers zijn mijn grootste boosdoeners. Maar ik kan ze gelukkig wel weer in beperkte mate eten. Verder hou ik rekening met het histamine gehalte in andere producten (rijk, arm, stimulerend of afbrekend).

 

VITAMINEN

 

Mijn immuunsysteem heb ik weten te versterken door de bio resonantietherapie, vitamine B, C, D, calcium en quercetine. En ook door de inname van koper/metalen uit o.a. water te verlagen. Wat het wel lastig maakt is dat veel producten goed zijn voor je immuunsysteem (gezond/vezels andere vitaminen en mineralen die je nodig hebt), maar dat die (voor mij) teveel histamine bevatten waardoor de disbalans te groot wordt en mijn klachten toenemen. De klachten blijven bij mij huid gerelateerd. Ik heb nooit darmklachten gehad, pijn in mijn buik of problemen met de ontlasting.

 

MEDICIJNEN

 

Uiteraard kreeg ik van de huisarts gelijk hormoonzalf en anti-histaminetabletten. Ik heb zelf constant actief het gesprek moeten voeren over het zoeken naar oorzaken door middel van tests. Ik heb heel af en toe wat hormoonzalf gesmeerd als ik niet meer kon functioneren van de pijn of gek werd van de jeuk. Pijn kan ik goed handelen, maar je ogen zijn zo kwetsbaar en zo essentieel in alles wat je doet. Daar de jeuk en zwellingen bij maakte mij bij tijden wanhopig. De anti-histaminetabletten (verschillende geprobeerd) hielpen wel wat (ik mocht van de allergoloog max 20 mg per dag), maar daar kreeg ik weer allerlei bijwerkingen van. Ondertussen ging mijn zoektocht naar de oorzaak door. Ik was al niet fan van medicijnen dus ook nu wilde ik het tot een minimum beperken en er weer snel van af.

 

Inmiddels was ik na een aantal weken zonder medicijnen (de zalf gebruik ik al lang niet meer) toch weer begonnen met 5 mg per dag. Dat haalde net het scherpe randje eraf. Nu wil ik daar toch ook weer van af en is er weer een lading scutellaria onderweg. Eerder werkte dat in het hooikoorts seizoen ook goed. Wat ik niet meer uit mijn supplementen voorraad schrap is:

 

·       Sangokoraalpoeder met calcium

·       Quercetine

·       Vitamine B6, C en D3

·       Collageenpoeder

 

Samen met de weg die ik heb afgelegd is dit wat voor mij de klachten leefbaar houden. Samen met een crème die het vulkanische Zeoliet bevat.

 

PERSOONLIJK

 

Ik wil met mijn verhaal niet bepleiten dat dit ook jouw oplossing is als je onverklaarbaar eczeem hebt. Ik heb al mijn informatie van artsen, onderzoeken, artikelen, ervaringsdeskundigen en mijn eigen ervaringen met mijn alternatieve behandelingen. Ik hoop enkel dat ik iemand een stapje verder kan helpen in zijn/haar persoonlijke zoektocht. Ik weet hoe moeilijk en eenzaam het kan zijn. De ene maand wil/mag/kan je dit niet eten op een verjaardag, de andere keer zeg je een etentje maar af, want er is geen beginnen aan. Dan weer zit de voorraadkast vol met producten uit categorie X en dan weer met Y. Dan weer denk je ‘de oplossing te hebben’ en dan ben je weer terug bij af. Je omgeving snapt er de ballen meer van. En logisch ook. Het is zelf al moeilijk te snappen.

 

Dus vandaar mijn verhaal. Doe er je voordeel mee als je je aangesproken voelt.

 

Veel liefs, Cynthia | Mira LifeCoach