Goede Voornemens: 6 tips om niet in de bekende valkuilen te stappen.

 

1) NIET VANDAAG MAAR MORGEN

 

Huh klopt dat wel? Jazeker. Vaak is het met voornemens namelijk zo dat je iets bedacht hebt en het gelijk gaat toepassen. Lekker actief ga je gelijk aan de slag. Je koopt bijvoorbeeld zakken sla, crackers, smoothies en denkt yes ik ben er klaar voor. Oh maar je was die nieuwjaarsborrel vergeten eind van de week. Maar ach één klein bitterballetje kan geen kwijt. Doe dan ook maar één wijntje. Ja een klein beetje. Dat kan best. Omdat dus te voorkomen: bereid je voor. Per week of per maand, dat ligt uiteraard aan je voornemen, maar kijk naar je agenda en bedenk hoe je je kan voorbereiden en hoe je terugvallen nu al kan voorkomen door bijvoorbeeld jezelf te beloven een groene ijsthee te bestellen (zo druk je de twijfelgedachte, eh wat wil ik drinken, gelijk de kop in). Of door een klein bakje met ongebrande, ongezouten nootjes in je tas mee te nemen in plaats van die bitterbal.

 

2) HET HUIDIGE BESTAND BESTAAT AL WILT U HEM OVERSCHRIJVEN?

 

Dit vraagt WORD aan je als je wijzigingen in een document wilt opslaan. Zo is het ook met gedrag. Als jij altijd in bed piekert en daardoor niet kan slapen dan heeft je voornemen ‘niet meer piekeren’ geen zin. Je dient namelijk oud gedrag door nieuw gedrag te vervangen. Dus bedenk bijvoorbeeld drie dingen waar je die dag dankbaar voor was. Herbeleef ze. Wat voelde je? Hoe reageerden de mensen om je heen? Wat was jouw aandeel in dit fijne moment? Door jouw oude ‘piekertijd’ te vervangen door fijne gedachten breng je gelijk je lichaam in een rustige, in plaats van gestreste sfeer wat uiteraard het inslapen bevordert.

 

3) SMART FORMULEREN

 

Okay dat is wat overdreven, maar maak het wel zo concreet mogelijk. ‘Ik wil gelukkiger worden’ is echt voor 387 verschillende interpretaties vatbaar. En misschien wel meer. Waarom ben je dat nu niet? Of waarom is je leven een zesje in plaats van een acht? Heb niet de illusie dat je dan binnen no time van een zes naar een acht gaat. Realistischer is om met tienden omhoog te klimmen. Stel je werk is echt niet leuk. Breng in kaart waarom niet en wat jij persoonlijk daaraan zou kunnen doen. Plan dat inzichtelijk maken bijvoorbeeld in week A en plan de gekoppelde acties in week B, C en D. In week E kijk je wat effect had. Misschien zit je dan al op een 6,3 of 6,5. Je kan kijken naar de 3 factoren van job crafting (het aanpassen van de grenzen van het werk en het aanpassen van de relatie tot het werk) en dan zit je misschien al op een 7,5. Wil je toch naar die 8 dan is wellicht een loopbaantraject iets voor je. Etcetera. Het gaat erom dat je nadenkt over de kleine, behapbare, realistische en vooral overzichtelijke stappen.

 

4) FOMO

 

The fear of missing out, de angst om dingen te missen. Je hebt er vast van gehoord, maar heb je er ook bij stil gestaan in hoeverre jou dit eigenlijk overkomt? Of beter gezegd….hoe vaak je dit toelaat? Schakel je telefoon wat vaker uit (of installeer zo’n app die, als jij je telefoon met rust laat, bomen laat groeien, leuk!). Of laat hem gewoon links liggen als je dat lukt. Het is namelijk onbegonnen werk niets te missen. In deze 24 uurs maatschappij met alles letterlijk binnen handbereik mis je namelijk ALIJD iets. Dus stop je energie in iets waardevollers. Wat je voornemen ook is, in rust is het altijd prettiger daaraan te werken.

 

5) AUTONOMIE

 

Hoe vaak laat jij je opjutten door social media, reclames of een schoolplein gesprek over die perfecte traktaties welke die ene perfecte moeder vanmorgen om 5.00u heeft staan bakken? Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Geloof niet alles wat je voorbij ziet of hoort komen en ga je er zeker niet mee meten. Mijn motto is altijd: zijn wie je bent dàt is geluk. Niet voor niets heet onze FaceBook groep zo. Ga niet proberen op anderen te lijken. Wat zijn jouw kernwaarden? Waar krijg JIJ een lach van op je gezicht? Stem daar ook de veranderingen in je leven op af. Niet op trends of wat de buurvrouw van plan is.

 

6) DOE HET ALLEEN

 

Hè nou weer zo één die niet lijkt te kloppen? Integendeel. Meestal hoor je juist dat je dingen samen moet doen, want dan kan je elkaar door moeilijke momenten helpen. Dat klopt. Maar refererend aan de tip hierboven: we zijn allemaal anders. We hebben andere behoeften, verlangens en hebben ook een verschillend niveau van motivatie. Jij bent misschien erg gedisciplineerd, maar je vriendin wil nog wel eens zaken uitstellen. Dat gaat jou niet helpen je voornemens ook daadwerkelijk om te zetten tot positieve veranderingen in je leven. Je hebt jezelf altijd bij je. Als je bij het taartschap in de supermarkt staat en moet doorlopen, als je alleen in bed wordt verleid om aan die ruzie met je zoon of dochter terug te denken en ook als je in de file staat, je telefoon in je tas zit die in de achterbak ligt en je jezelf dient te kalmeren, omdat je het 10-minuten gesprek op school nu mist. Geen  tafeltjesavond, maar de geur van nat asfalt en brandende rode achterlichten. Op die momenten is het aan jou. En aan niemand anders. Van binnenuit laat jij jouw gemotiveerde, vriendelijke, rustige, nieuwe ontspannen zelf zien. Je lacht en zet je favoriete nummer op de radio een tandje harder en zingt vrolijk luidkeels mee!

 

Heb je hulp nodig om de juiste mindset te krijgen en je voornemens tot actie om te zetten? Maak dan een afspraak voor een gratis (online) kennismakingsgesprek,

 

Liefs, Cynthia | Mira LifeCoach

 

PS Herken je de gevoelens die ik met je deel? Heb jij vriendinnen met wie je dit wel eens bespreekt? Deel deze BLOG dan met ze. Weet dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal maar mens. En niemands leven is perfect. Laten we ruimte creëren en elkaar helpen onze wereld een beetje mooier te maken.