Ben ik saai en traag?

 

Zelfreflectie. Ik hou ervan. Ik vind het heel waardevol om regelmatig een stap naar achteren te doen en van een afstand eens te kijken hoe ‘de vlag erbij hangt’. Ik vraag daarom ook regelmatig feedback op mijn doen en laten. Want tja ik kan het zelf wel allemaal geweldig vinden, maar wat vinden jullie ervan?

 

En dan komt er soms wel eens de verwarring tussen kritiek en feedback. Kritiek betekent in het Oud Grieks: hij die beargumenteerd beoordeelt, analyseert, interpreteert of observeert.

 

FEEDBACK

 

Feedback betekent letterlijk terugkoppeling. Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. 

Zo kreeg ik laatst een e-mail van iemand die mij (gevraagd) vertelde wat ze van mijn masterclass vond. En ja ik ga het met jullie delen. Autsch…

 

Ze vond me saai, weinig inspirerend en voor haar was het allemaal gesneden koek. Ook vond ze me traag. Zo dan.

Eerlijk…dat was niet tof om te lezen. Dat geef ik toe. Ze voegde eraan toe dat het wel haar eerste masterclass was die ze volgde en geen vergelijkingsmateriaal had.

 

Ik krijg juist vaak reacties dat ik wèl inspirerend ben en dat mijn stem een hoog ASMR gehalte heeft. ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en wordt als rustgevend ervaren. Deze mevrouw ervoer het duidelijk anders.

 

SPONTAAN VERGETEN

 

Ik heb haar bedankt voor haar eerlijke reactie en omdat ze de moeite had genomen die met mij te delen. En dan meen ik. Ze heeft daar toch even de tijd voor genomen.

 

Ik legde haar uit dat ik wel al veel masterclasses heb gevolgd en daarin keuzes heb gemaakt in wat ik wel en niet prettig vind om te doen. Dat ik het belangrijk vind om waardevolle informatie, die mensen echt aanzet tot een volgende stap in hun leven, dat ik die info gedoseerd met jullie wil te delen. Het gaat tenslotte allemaal om bepaalde inzichten en een groeiproces waarin je op een geven moment klaar bent om die comfort zone te verlaten.

 

En dat je altijd een vorm moet kiezen die aansluit bij wie je bent. In wat je dan ook doet in het leven.

 

Uiteraard was de masterclass daarna niet geheel ‘onbezonnen’. Haar woorden vlogen toch soms door mijn hoofd. Maar los van deze reactie krijg ik zelden negatieve reacties op mijn werk. Jullie reageren juist regelmatig heel begrijpend. Jullie herkennen je vaak in hetgeen ik deel en na coachconsulten zijn de evaluaties ook overwegend positief.

 

Hoe kan het dan dat ik op slag al jullie positiviteit vergat? Dat ik spontaan al die mensen vergeten was die zo me zo hartelijk bedankten voor de trajecten of de inspirerende of motiverende woorden?

 

ONZEKER

 

We zijn als mens onzeker. Ook ik bij tijd en wijle. Weinig mensen laten kritiek van hun schouders glijden. Ook al is dat misschien 1 op de 50 die zo reageert.

 

Herken je dit? Ik heb haar woorden inmiddels kritisch opgeslagen in mijn hoofd en zal ze er zeker bij pakken als ik van meerdere mensen dezelfde feedback krijg. Dan is het namelijk de gemene deler en dan zal ik specifieke zaken aan mijn doen en laten moeten veranderen. Maar voor nu?

 

Ga ik gewoon zo door ;). Meer dan een notitie in een ‘studieboekje’ in mijn hoofd is het niet meer. Ik voel me veerkrachtig en extra gemotiveerd eigenlijk!

 

Hoe ga jij om met kritiek? Slaat het je uit het veld? Weet je je snel te herpakken? Doe je er inhoudelijk wat mee? Sta je er eigenlijk wel voor open?

 

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf een oordeel vellen over mijn masterclass ‘de Kracht van je Mindset’? Dat kan HIER.

 

Veel liefs, Cynthia

 

PS Herken je de gevoelens die ik met je deel? Heb jij vriendinnen met wie je dit wel eens bespreekt**? Deel deze BLOG dan met ze. Weet dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal maar mens. En niemands leven is perfect. Laten we ruimte creëren en elkaar helpen onze wereld een beetje mooier te maken.

 

** Heb je zin om deel te nemen aan onze gratis online community op FaceBook?

Uitgangspunt daarbij is: Zijn Wie Je Bent Dat Is Geluk.