Al die ballen hoog houden is niet te doen.

Er zijn tijden geweest dat ik het allemaal best moeilijk vond om alle ballen hoog te houden. Ik ‘moest’ zoveel. Ik wilde op de eerste plaats mijn kinderen goed opvoeden. Genoeg tijd en aandacht aan ze besteden. Helpen met huiswerk en er echt voor ze zijn. Ik wilde het huis opgeruimd en schoon houden. Ik wilde tijd aan mijn vriendinnen besteden. De boodschappen moesten worden gedaan. Vrienden in moeilijkheden die ik wilde helpen. Had iemand de konijnen eten gegeven? Mijn familie hoe ging het met hen eigenlijk?

 

Wasmanden puilden uit, vuilniszakken zaten net te vol. Sporten moest ook nog tussendoor. De knutselclub op school, oh ja daar had ik me voor opgegeven. Ik had een veeleisende baan waarin de stress bleef toenemen. Dagelijks bedacht ik me, ik wìl dit niet, maar hoe kwam ik eruit? Wat moesten we vanavond eten? Daten. Maar had ik eigenlijk wel zin in een relatie? Een verjaardag, had ik wel op tijd een cadeautje gekocht? Disco op school, ehhh welke outfit paste ook al weer bij het thema? Die berg afwas…mmm ja die stond er dus ook nog.

 

TE DRUK

 

Je leven heeft zich langzaam gevuld. Met mensen, een baan, een liefde, kinderen, huisdieren, hobby’s. Wil je die nog allemaal net zo veel en vaak in je leven? Krijg je er energie van? Of loop je erop leeg?

 

Soms zie je je leven veranderen. En dan realiseer je je op een dag dat dit niet was wat je ooit wilde. Moet het roer rigoureus om of kan het ook anders? Aan welke knoppen kan en wil je draaien? Is dat echt nodig of kan een ander perspectief al veel veranderen? Wat moet je loslaten? Wat moet je accepteren?

 

NIETS MOET

 

Laten we voorop stellen dat niets MOET. Jij bepaalt uiteindelijk welke balans voor jou werkt. Jij bent degene die bepaalt welke ballen je wèl hoog houdt en welke je niet laat vallen, maar netjes neerlegt. Misschien voor altijd, maar misschien voor een korte periode. Misschien kies je ervoor nu de rode ballen en over drie maanden de blauwe ballen hoog te houden.

 

Een balans tussen werk en gezin zit hem voor mij altijd in de emmer met gaatjes. Iedereen kent de emmer die overloopt. Ik leef mijn leef volgens de emmer die niet over kan stromen, omdat er gaatjes in zitten. Natuurlijk, als de stroom water echt absurd veel en hard is stroomt ook mijn emmer over, maar in principe blijft het allemaal netjes in balans.

 

NEED TO KNOW

 

Ik weet waar mijn energielekken en -boosters zitten. Ik mediteer regelmatig, maar pas eigenlijk gedurende de hele dag korte rust momentjes toe. Daar moet je niet te moeilijk over denken. Een langer toiletbezoek, omdat ik bijvoorbeeld een korte ademhalingsoefening doe waarbij ik bewust mijn lichaam ontspan en mijn schouders laat zakken. Ik plan in mijn agenda met veel bewustzijn en continue een gedegen afweging de dingen die ik écht leuk vind om te doen.

 

Mijn grootste lek zat hem vroeger in de FOMO. The fear of missing out. Geen nee kunnen of durven zeggen. Bang om iets te missen, ergens niet meer bij te horen. Maar de belangrijkste les vanuit liefde voor jezelf is dat je ervoor mag zorgen dat jouw ja tegen een ander geen nee wordt tegen jezelf.

 

WIL JE DIT ECHT?

 

Moeders op het schoolplein vragen je bijvoorbeeld te helpen met het versieren van de school voor Pasen of een andere feestdag. Je wilt graag de behulpzame ouder zijn. Je wilt graag de goede moeder zijn. Je wilt graag betrokken zijn bij de school. Maar is het versieren van de school het middel om aan die behoefte te voldoen? Kan dat niet op een manier die voor jou beter aansluit bij wat je ècht belangrijk vindt? Als je behulpzaam wilt zijn kan je bijvoorbeeld een keer aanbieden iets te bakken voor het paasontbijt (als je dat leuk vindt). Of misschien voel jij je wel een goede moeder als je met je kind na schooltijd lekker op de bank ouderwets met een kopje thee de dag doorneemt. Of wil je jouw betrokkenheid bij school uitten door eens per maand een koffie ochtend voor ouders te organiseren.

 

BALANS TUSSEN WERK EN GEZIN

 

Als je echt een balans zoekt tussen werk en privé dan is het van belang te weten wat jouw kernwaarden zijn (welke dingen in het leven zijn voor jou essentieel) en dat je weet waar je energie lekt. Meer van het een en minder van het ander. Dan behoud je innerlijke rust ook al zit je agenda misschien vol.

 

Dat is ook de reden dat een avondje yoga of een hapje eten met vriendinnen niet dè oplossing is als je op die manier denkt werk en privé te matchen. Waarom kies je daarvoor? Bereik je ermee wat je wilt? Wat voel je erbij? Word je er blij van? Is de positieve emotie duurzaam (blijft hij hangen)?

 

De rode draad door mijn coaching is: wie ben je, wat wil je en wat kan je. En daar je leven omheen inrichten. Wanneer heb jij daar voor het laatst bij stil gestaan? Begin vandaag en claim je plek voor de gratis online masterclass.

 

Liefs Cynthia | Mira LifeCoach

 

PS Herken je de gevoelens die ik met je deel? Heb jij vriendinnen met wie je dit wel eens bespreekt**? Deel deze BLOG dan met ze. Weet dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal maar mens. En niemands leven is perfect. Laten we ruimte creëren en elkaar helpen onze wereld een beetje mooier te maken.

 

** Heb je zin om deel te nemen aan onze gratis online community op FaceBook?

Uitgangspunt daarbij is: Zijn Wie Je Bent Dat Is Geluk.